J. Stropnický: Strávil jsem den s Tlustou bází...

Uprostřed prodlouženého víkendu jsem se vydal na přátelskou oficiální a hlavně hodně pracovní cestu do Jihlavy za členy místního bonsajového společenství...
30.09.2007  přečteno: 1113x,  kat.:bonsaje

Sobotní pracovní návštěvu jsem zahájil fotografováním bonsají do č. 12 magazínu Bonsaje a japonské zahrady u Honzy Bučila. Ostatní članové Tlusté báze k němu navezli své bonsaje, my v garáži postavili improvizované studio, a dali se do práce. Výsledky uvidíte v zimě v časopise, teď jen pár obrázků. Mezi nejkrásnější exponáty k focení patřil Acer burgerianum KOREANA - vlastně posuďte sami...

Honza Bučil při přípravě lesíka k foceníNádherný javor Burgerův - KOREANA s pestrobarevným vybarvenímVšechny tyto kombinace, a bylo jich ještě více, nese jeden strom!

Dalším cílem mé cesty za pěstiteli Českomoravské vrchoviny byl Žďár nad Sázavou, konkrétně zahrada a bonsaje Franty Bukáčka. Kromě skvělé buchty a espressa co jsem dostal na svačinu, jsem zhotovil i pár obrázků asijského zákoutí, které má jednu fantastickou vlastnost - vše je naprosto přirozené, nenásilné a do sebe zapadající...

vstup do zahrady F. Bukáčkajeden z celkovějších pohledůmostek a cesty ze šlapákůkameny na suisekitvarovaná borovicecesta do dáliscenérie s jezírkemzávojnatky v jezírkuodpočívající majitelpohled na jezírkobuk...pohled z okna domkupředpěstovávání bonsajíFranta je vždy dobře naladěn, zvláště, když mu zahradu pochválíte!A pokud byste od tohoto sympatického majitele firmy na realizace zahrad a údržbu zeleně něco potřebovali, prostě mu zavolejte...

Poslední zastávkou mé cesty byla zahrada Stanislava Kalců, která je v zahrádkářské kolonii a kde má Standa hlavně výchozí materiál pro další pěstování. No a protože se členové Tlusté báze zabývají kromě bonsají i věcmi souvisejícími s kulturním životem, stal jsem se svědkem jejich pověstných "jamadori párty".

Nejdříve jsme pojedli chutných grilovaných krkoviček, kuřecích stehýnek a výtečných koláčků, prohlédli si a zhodnotili rozpěstované stromy a udělali skupinové foto.

krkovička ke grilováníStanda Kalců při pečeníČást jeho výchozího materiáluLípa s tlustou bázíprotekční masíčka pro autora reportážeFrantovi moc chutnalo (i pivo)Zleva: David Vítů s dámským doprovodem, Franta Bukáček, Libor Bukáček, Jarda Švehla, Honza Bučil, Standa Kalců a jeho milá žena

Po té, co bylo upraveno ohniště, povstal bonsajový guru Tlusté báze Honza Bučil a slavnostně přiložil první suchou jamadori. Bylo to mohutný kmen listnáče, který neměl to štěstí repezentovat svého majitele na některé z prestižních výstav, ale všem přítomným dal svým teplem pocit sounáležitosti a pospolitosti.

A pokud se domníváte, že se na těchto akcích suché jamadori jen přiloží a ztopí, jste na omylu. O každé takto naposled posloužící rostlině se vypráví, debatuje a vyzdvihují se přednosti, které za svého "zeleného" života měla...

Rituál pálení jamadori zahajuje bonsajový guru Tlusté báze Honza Bučil

Diskuse k článku:
Počet příspěvků v diskusi: 1     poslední: 30.09.07 22:24
    

  Zahrada  RomanH30.09.07 22:24

  

Kontakty: redakce: Jan Stropnický, Tento server provozuje firma Jan Stropnický - Bonsai Academia. Aktualizace stránky je prováděna vždy, když se na české bonsajové scéně něco zajímavého děje. RSS. Doporučené rozlišení pro prohlížení této stránky je 1024 x 768 a více.  ISSN 1213-6840.
© 2001-2019 J.Stropnický, K.Stach, J.Junek             design: Jan Junek       Zásady ochrany osobních údajů