J. Stropnický: Živé vánoční stromky, část 1

Kromě klasických "řezaných" a nebo umělých vánočních stromků dává v dnešní době řada lidí přednost stroměčkům živým. Ale umíte se o ně správně postarat?.
12.12.2004  přečteno: 440x,  kat.:bonsaje

Pro tvorbu živých vánočních stromků se používají všechny běžně dostupné druhy neopadavých jehličnanů (smrky, jedle, borovičky, douglasky). Při nákupu rozhodují kromě ceny i další důležité ukazatele. Vybíráme rostlinu kompaktního vzrůstu, bohatě větvenou, zdravou a v dobré kondici. Po zakoupení dejte stromek i s kontejnerem do studené bezmrazé místnosti nebo chodby, aby si zvykl na postupně se zvyšující teplotu. Den před Štědrým dnem (to je pro většinu z nás doba, kdy vánoční stromek zdobíme) přeneste rostlinu do místnosti, očistěte kontejner a ten buď zabalte do ozdobného papíru nebo dejte do vhodně veliké proutěné nádoby. V žádném případě již nepřesazujte.

V pokoji postavte stromek na světlé místo, ne do přímé blízkosti radiátoru ústředního topení. Podle potřeby nezapomínejte na občasnou zálivku, popř. rosení. V pokojové teplotě nechte rostlinu maximálně 10 dnů, tedy od Štědrého dne do Nového roku. Samozřejmě je lepší, máte - li vánoční stromek v místnosti, kde je co nejchladněji, například v ložnici, kde se obvykle tolik netopí nebo ho do těchto chladnějších prostor dáte alespoň na noc.

Po sundání ozdob dejte stromek na světlé a chladné místo, kde přečká do jara. V této době nezapomeňte na občasnou zálivku !!! Po přechodu mrazů umístěte vánoční stromek do zahrady, na chatu nebo chalupu, kde ho po vyjmutí z kontejneru zapusťte do volné půdy a do podzimu o něj pečujte běžným způsobem. Můžete jej rovněž postavit i s nádobou na balkon a starat se o něj jako o "nádobovou rostlinu". V době vegetace věnujte pozornost tomu, aby váš stromek načerpal dostatek sil a dostal se tak do co nejlepší kondice. Vydatně hnojte, zalévejte a chraňte před chorobami a škůdci. Jen tak bude živý vánoční stromek schopen později přečkat pro něho "netypické" zimní období a rozdávat radost o Vánocích.

Před nástupem zimních mrazů přeneste stromek opět na světlé, pokud možno co nejchladnější místo (sklepní boxy, chodby, verandy atd.), kde vydrží do Vánoc. Je dobré, projde - li rostlina v předvánočním období dvěmi etapami s postupně se zvyšující teplotou (např. 0 - 5 a 8 -12 stupňů Celsia). Celou dobu sledujte vlhkost kořenového balu a podle potřeby doplňujte vodu. A další práce jsou již stejné jako každé předvánoční období.

Pro pěstitele bonsají má vánoční doba vždy ještě o trochu větší kouzlo. Nejen, že si mohou podobným způsobem jako běžný živý vánoční stromek ozdobit svou oblíbenou jehličnatou bonsai, ale řada zkušenějších pěstitelů také rychlí kvetoucí bonsaje (kdoulovce, sakury, jabloně). Ty pak mohou být stejně jako ve východoasijských zemích tradičním novoročním dárkem mezi rodinami nebo dobrými přáteli. Ale o tom jsme již na stránkách našeho serveru psali ...

Hodnocení článku: průměrná známka 2.0   hodnotilo 11 čtenářů

1 2 3 4 5      

Diskuse k článku:
Počet příspěvků v diskusi: 1     poslední: 15.12.04 13:24
    

  strom na fotce  Slovák Pavel15.12.04 13:24

  

Kontakty: redakce: Jan Stropnický, Tento server provozuje firma Jan Stropnický - Bonsai Academia. Aktualizace stránky je prováděna vždy, když se na české bonsajové scéně něco zajímavého děje. RSS. Doporučené rozlišení pro prohlížení této stránky je 1024 x 768 a více.  ISSN 1213-6840.
© 2001-2019 J.Stropnický, K.Stach, J.Junek             design: Jan Junek       Zásady ochrany osobních údajů