od NUMA s.r.o. v 18.03.2009 10:34:44
Z vlastnej skusenosti viem, ze zimovanie original japonskych KOI kaprov v nasich podmienkach nie je vasci problem. Vacsina ludi sa na to pyta pri kupe a boji sa zimy. Bývam v Poprade - pod Tatrami a v 35 kubikovom jazierku, ktore ma v najhlbsom mieste 2 metre mi prezili uz nejednu zimu. V zimnych mesiacoch je pritom teplota vody v hlbke 1 meter bezne okolo 2stupnov. Samozrejme KOI kapre ktore doveziem z Japonska na jesen zaciatkom novembra uz do jazierka dat nemozem. Preto vyuzivam zimnu odchovnu a kazdemu kto chovu KOI kaprov prepadol to odporucam. Nemusi to byt nakladny vykurovany sklenik, uplne postaci garaz v rodinnom dome. Staci vhodna nadrz (osobne vyuzivam 2,5 kubikove sklolaminatove nadrze) s dostatocne dimenzovanou filtraciou. Tu by som kladol vacsi doraz na dostatocnu filtraciu ako na velkost nadrze. Jednu nadrz v pohode vyhrejem 300W akvarijnym ohrievacom na stalu teplotu 22,5 stupna. KOI kapre tak ochranim pred stresom zo zimovania v studenej vody, vyhnem sa jarnej viremii a co je napokon najvasci benefit je, ze narastu aj cez zimu rovnako ako v lete. Ceresnickou na torte je potom to, ze sa z KOI mozem tesit celu zimu a mam ich pod kontrolou. Ani prevadzkove naklady na taketo zimovanie nie su neumerne - vojdu sa do 0,5kW (ohrev 300W, cerpadlo 60W, UV s ozonizerom 75W, vzduchovanie 40W, osvetlenie). To nie je o moc viac ako ked niekto chova akvariove rybicky.