Stránka 1 z 1

Práce ve firmě Alcedor

PříspěvekNapsal: 23.11.2013 16:51:43
od Jiří Pavlinec
Zdravím pane Štěchu.
Když si tak prohlížím fotky z vašich výlovů, zajímalo by mě jak máte velký výskyt nemocí ryb. Z akvaristiky a také z vaší knížky vím jak je ošemetné lovit krmivo z přírody. Při pohledu na to bahno a vodu se mě nechce věřit, že tam nemáte parazity aj. "potvorstva". Chápu, že po výlovu jsou rybníky letněny či zimněny popř. se desinfikují vápnem atd. a že jiné než Vaše ryby tam nejsou. Ale ptáci a hmyz atd. ...
Jinak klobouk dolů před Vaší prací s rybami. Vlastně ne s rybami ale s Nishikigoi. :)

Re: Práce ve firmě Alcedor

PříspěvekNapsal: 24.11.2013 12:19:08
od ing. Luděk Štěch
Dobrý den,
samozřejmě, že problémy s onemocněním jsou, ale budete se asi divit, protože celou sezónu odchovu se většinou nic nevyskytne, ale až po slovení, následnou koncentrací ryb, tříděním atd. Parazitologicky jde většinou o rychlý nástup Gyrodactyla a Dactylogyra, někdy se vyskytne i Trichodina.
Ovšem největší problémy potom dělají různé bakteriózy, které jsou většinou sekundárním oněmocněním zejména u kondičně slabších ryb. Proto se třídí i v létě, abychom lovili so nejsilnější ryby. V Japonsku je téměř běžná " spavá nemoc" u Tosai a Nisai v období výlovů a bohužel i někdy u nás, ale s tím vším se dá bojovat, i když je to boj bolestný
S úhynem se prostě musí počítat, jen nesmí být veliký. Každý větší chovatel má úhyny a kdo říká, že mu ryby nehynou, ten lže.
Pokud budete mít více dotazů, prosím ozvěte se.
S pozdravem Luděk Štěch

Re: Práce ve firmě Alcedor

PříspěvekNapsal: 24.11.2013 17:48:46
od Jiří Pavlinec
Díky za odpověď. Opravdu je zajímavé, že je tak malý výskyt nemocí v přírodních podmínkách - což je dobře :-). Ještě by mě zajímalo zda nějak podporujete množení zooplanktonu v rybnících. Co jsem viděl jak u nás dávají rybníkáři do děr ve dně rybníku hnůj (asi výživu pro fytoplankton, který je následně potravou pro zooplankton) tak si to nějak nedovedu představit u Nishikigoi. Ale možná z nich dělám moc citlivé ryby, které jsou ve skutečnosti odolné. Ovšem jak píšete musí být ve výborné kondici.

Re: Práce ve firmě Alcedor

PříspěvekNapsal: 25.11.2013 16:11:56
od ing. Luděk Štěch
Dobrý den ,
Nishikigoi jsou velmi podobní našim kaprům, to znamená, že mají velmi podobné požadavky na životní podmínky a stejně jako náš kapr snáší ve vegetačním období rozdíly teplot, pH a množství O2 ve vodě a velmi dobře i eutrofní ( dobře vyhnojenou ) zelenou vodu. Máte pravdu, že se hnojí pro podporu rozvoje fytoplanktonu, který je potravou pro zooplankton a ten pro ryby. My ale nehnojíme , protože do rybníků přitéká dostatek živin z okolního prostředí a nepotřebujeme aby Koi rostly na váhu, ale hlavně do délky. Samozřejmě se ale celé léto přikrmuje granulemi, aby se vyrovnal poměr živin v potravě. Taky nasazujeme mnohem menší obsádky, než se nasazují u produkčního kapra, ale jsme rádi, když je voda eutrofní se zeleným zákalem, což má mimo výživu i ten kladný dopad, že ryby nejsou vidět a tolik to neláká predátory. Jinak se způsob odchovu moc neliší od našeho tržního kapra až na to , že Koi je více problematický ve stáří Tosai v zimním období a na manipulaci. Je to samozřejmě dáno genetickým stavem Nishikigoi, protože je nutno si představit, že celá populace Nishikigoi na světě pochází z několika pár jedinců, a proto je negativní tlak příbuznosti tak veliký. Na druhou stranu, je nutno říci, že bez odchovu v rybnících to prostě nefunguje v těch množstvích, jaké potřebujeme pro každý rok. V Japonsku se odchov provádí také pouze v přírodních rybnících ( Doreike), jen s tím rozdílem, že podíl přirozené potravy je tam nižší.
S pozdravem
Luděk Štěch

Re: Práce ve firmě Alcedor

PříspěvekNapsal: 27.11.2013 19:14:20
od Jiří Pavlinec
Děkuji za vyčerpávající odpověď. Máte můj obdiv, že i při takovém pracovním vytížení si najdete čas i na sledování fóra a odpovědi pro nás amatéry...

Re: Práce ve firmě Alcedor

PříspěvekNapsal: 27.11.2013 22:13:17
od Tomáš Homola
Že se do toho pletu. :) Ten kontakt s parazity má nejspíš i nějaký význam pro přirozenou selekci slabších a defektních jedinců. Když si, Juro, zmínil tu akvaristiku, tam literatura uvádí, že 1 roku věku v podmínkách divokého přírodního prostředí se nedožije cca. 90 procent potěru a při umělém chovu jsou vlastně slabé kusy piplány nadstandardními podmínkami, což může "podpořit" i tu degeneraci už tak přešlechtěných ryb (o které v případě nishikigoi píše p. Ing. Štěch). Ale samozřejmě se to i tady třídí, člověkem a vlastně se "eliminují" i zdravotně bezproblémové kusy, vracející se k divokým formám.
Jinak, sám jsem byl svědkem toho, že Ing Štěch je opravdu profesionál, když ve "vířící" vodě na celkem velkou vzdálenost určil nemocnou rybu i konkrétního parazita. Až si, někdy za tisíc let budu pořizovat ryby, vím od koho.

Re: Práce ve firmě Alcedor

PříspěvekNapsal: 28.11.2013 19:08:02
od Jiří Pavlinec
Tome, máš nesporně pravdu. Na tomto principu je v přírodě založen vývoj k "dokonalosti". Je to "trochu" zdlouhavé, ale funguje to. Odbočím takovu zajímavostí: kočkovité šelmy přenášejí původce toxoplasmózy na kořist. Tato po nakažení je méně ostražitá a tím pádem je dosažitelná pro "bacilonosiče" - kočku. Funguje to i u lidí. Ti co ji prodělali jsou údajně lehkomyslnější a více riskují...říkají vědci (ne já:-))
O tom, že Ing. Štěch je profík nepochybuju. Né, že bych ho znal, ale stačí mě jeho práce a komentář jeho kolegy v jeho knize (mimochodem bych ji nazval biblí chovatele koi :-))