Dobrý den/ahoj,
chtěl bych požádat o pomoc s touto letos (4.3.) vyzvednutou břízkou (yamadori). Objevil jsem jí na střeše jedné firmy, která koupila starší objekt a postupně začíná provádět rekonstrukce. Tak jsem je požádal, zda bych si stromek mohl vykopat, kořeny byly komplet pod lepenkou a i když došlo k mírnému poškození dlouhých kořenů, vlásečnicových kořínků má poměrně dost, viz foto. Dlouhé masivnější kořeny jsem zakrátil pouze poškozené a zbytek nechal a smotal je do nádoby. Korunu jsem zakrátil jenom mírně kvůli převozu a rád bych se zeptal na další ideální postup s tímto stromkem. Průměr kmenu je 3,5 cm a výška kmene k rozvětvení asi 22cm.
Mohli by jste mi zkušenější pěstitelé poradit, jak do budoucna postupovat s tvarováním, jak "rozpohybovat" rovný kmen. Které větve proto zachovat a které zakrátit, aby měla větší šanci na přežití? A celkově, jakou péči pro letošní rok stromku dopřát? Toto je moje první břízka, doposud nemám s jejím pěstováním žádné zkušenosti, ale určitě se podívám zde po fóru.
Předem mockrát děkuji všem za užitečné rady.